Cum să citești mai mult?

Bună!

Ce mai faceți?

Ce mai citiți?

Astăzi aș vrea să vă dau niște mici ponturi care să vă ajute/încurajeze să lecturați mai mult. Vacanța de vară este pentru tineri o perioadă prielnică dezvoltării lor, în special prin munca asupra propriei persoane, așadar dacă în această vară aveți în plan să citiți mai mult, aveți mai jos o listă cu mici „trucuri” pe care le puteți încerca, pe mine cel puțin m-au ajutat foarte mult.

WhatsApp Image 2020-06-24 at 15.36.24

  • Ia mereu o carte cu tine oriunde mergi. De ce? E dovedit că având o carte cu tine șansele să citești mai mult cresc, fie că îți aștepți rândul la o coadă, fie că te deplasezi cu un mijloc de transport în comun, o carte te ajută să resimți altfel trecerea timpului, ocupându-l cu ceva cât se poate de plăcut.
  • sește-ți genul preferat de cărți și bucură-te de el cât de mult poți. O altă problemă cu care se confruntă tinerii din ziua de astăzi este lipsa de informare; majoritatea tinerilor nu citesc pentru că nu știu cât de multe cărți sunt despre subiecte care le-ar putea fi pe plac. Așadar, sfatul meu este să încerci să experimentezi cărți din cât mai multe genuri, că să îți dai seama ce-ți place și mai apoi să încerci romanele genului respectiv.
  • Încearcă un Kindle. Kindle-ul este un dispozitiv electronic, destinat exclusiv cititului, are luminozitate adaptabilă și un impact asupra vederii la fel ca o carte obișnuită, e ușor de transportat și poți descărca sute de cărți pe el.
  • Încearcă ți impui un anumit număr de pagini pe zi. Dacă nu ești obișnuit  citești prea multpleacă de la un număr de 30-40 de pagini pe zi, în funcție de cum te descurci, poți crește numărul sau la fel de bine poți -l scazi.
  • Dacă nu reușești ți impui un anumit număr de pagini, impune-ți un număr de ore. Spre exemplu: fixeazăți temporizatorul pentru 60 de minute, vezi cât poți  citești în acel interval, dacă nu te poți concentra pe toată perioadaia o pauzădacă ești mulțumit de tine după cele 60 de minute, poți încerca acest lucru mai des.
  • Dacă totuși citești mult, dar vrei  citești și mai mult, îți recomand un „TBR LUNAR”. Acest tip de organizare al lecturii este foarte simplu, la începutul lunii selectezi titlurile pe care îți propui  le lecturezi în acea lunăDacă în mod normal citești 4-5 cărți pe lună încearcă ți impui 6-7. Oricum nu încerca  pui numărul cărților pe care le citești mai presus de calitatea acestora, mai bine mai puțin și bun, decât mai mult și nefolositor.
  • Poți încerca un read tracker ca cel din poză, este foarte eficient. Am asociat culori mai multor intervale de pagini, iar la finalul zilei în funcție de cât am citit, am ales o culoare și am subliniat acea zi.

WhatsApp Image 2020-06-24 at 15.36.24 (1)

 

  • Încearcă  citești doar cărți care îți plac, dacă o carte se citește mult prea greu după părerea ta, nu prea te interesează subiectul, e anostă, nu se întâmplă nimic care ți stârnească interesulpoți trece la o alta, nu te simți constrâns de finalizarea ei.
  • Cititul are multe beneficii precum relaxarea, deconectarea, încearcă  citești în pauzele de la activitățile pe care le realizezi sau oricând ai puțin timp liber.
  • În loc ți verifici telefonul din 10 în 10 minuteverifică o carte. Dăți telefonul pe mod avion și scufundă-te în lectură.
  • Participă la maratoane de lectură sau urmărește progresul altor cititori pe booktube sau bookstagram, pentru mine este foarte motivațional.
  • Poți încerca  ai și o agendă de lectură unde îți notezi ce vrei  mai citești, ce ai citit, cărțile pe care ți le dorești
  • Dacă îți cumperi multe cărți și nu știi cum  te oprești pentru  observi  ai cumpărat mai multe cărți decât ai citit, poți încerca ți faci un borcan unde  adaugi 3-5 lei după fiecare carte terminată, astfel încât  poți ți cumperi cărți noi doar când termini un anumit număr din cele vechi.

Așadar, dragi cititori, încercați să citiți ce vreți, cât puteți, pentru voi, umpleți-va timpul cu cărți care va plac, despre care ați vorbi fără încetare, viață e prea scurtă că să facem lucruri care nu ne plac, dar cu toate acestea, dacă nu îți place să citești, încă sunt de părere că nu ai descoperit cartea potrivită. 

Sper că articolul meu v-a fost de folos, ne revedem miercurea viitoare cu „Turul bibliotecii”, a trecut mult timp de la ultimul și am multe cărți să va arăt. Ne revedem în următorul articol, până atunci vă aștept părerile, sfaturile și comentariile mai jos ❤

instagram & goodreads

Lasă un comentariu